Nie ma drugiego takiego miasta na świecie który w swoich granicach miejskich posiada prawie 800 hektarów winnic, w tym 640 obsadzonych białymi odmianami Grüner Veltliner, Rheinriesling, Weißburgunder, Chardonnay, Welschriesling. Wśród czerwonych odmian najpopularniejsze to Zweigelt i Blauburgunder. Dla zobrazowania tego wiedeńskiego fenomenu można przytoczyć informacje że łączna powierzchnia polskich winnic wynosi około 560 hektarów. Większość upraw zlokalizowana jest w północno-zachodniej części miasta – wzgórza Nussberg, Grinzing, Nussdorf, Bisamberg. A tuż za wzgórzem Nussberg, już poza obszarem miasta, mieści się klasztor Klosterneuburg, matecznik austriackiego winiarstwa. To tutaj dr Fritz Zweigelt skrzyżował ze sobą szczepy Blaufrankisch’a i St. Laurent’s czego wynikiem jest najpopularniejsza austriacka czerwona odmiana winorośli znana nam jako Zweigelt.\

Deska wędlin w Wiedeńskiej restuarcji
Deska wędlin w Wiedeńskiej restauracji

Wino z Austrii – wiedeńska tradycja

Roczna produkcja wynosi około 2,6 mln butelek i jest praktycznie w całości konsumowana na miejscu. Znakiem rozpoznawczym miasta są gospody z ogródkami znane jako Heuriger (na wzgórzach okalających miasto nazywane są Buschenschank) w których serwuje się wino pochodzące tylko od właściciela danej gospody. W całym Wiedniu jest ich około 180 i tylko one mogą nosić nazwę Heuriger. Jeśli trafimy na gospodę serwującą wina od różnych producentów to nie może się ona nazywać Heuriger. Standardowym naczyniem w których podawane jest wino to tzw. „viertel” czyli ćwierćlitrowy kufel, można też poprosić o „achterl” i wtedy otrzymamy 1/8 litra.

Winiarskie oblicze Wiednia – popularne wino wiedeńskie

Co do popularności rodzaju wina to króluje Grüner Veltliner i Gemischter Satz. Warto pochylić się nad tym ostatnim. W dawnych czasach wiedeńscy winiarze chcąc uniknąć kiepskich zbiorów poszczególnych odmian (za sucho, za wilgotno, za mało słońca) postanowili że na jednej działce będą sadzili na przemian różne odmiany winorośli i w ten sposób zdywersyfikują ryzyko pogodowe. Nie przewidywali że stworzą coś tak oryginalnego i dobrego. I tak zostało do dziś – Riesling, Grüner Veltliner, Traminer & Weissburgunder rosną sobie razem, są razem zbierane i razem poddawane procesowi winifikacji. W efekcie otrzymujemy multi-kulti w butelce. Ogromną popularność Gemischter Satz zawdzięcza rodzinie Wieninger, która uprawia część wzgórza Nussberg.

Wybierając się do Wiednia warto zajrzeć (lub zamówić tam nocleg) do dzielnicy Grinzing – to takie osobne miasto w mieście, atmosfera sennego miasteczka, małe kamieniczki i wille z ogrodami ze starodrzewiem, parki, ambasady a wśród uliczek Heuriger i winoteki. Jedną z najsłynniejszych i najlepszych Heuriger jest Mayer am Pfarrplatz. To w tej gospodzie Ludwig van Beethoven przesiadywał, pewnie pił oraz stworzył trzecią symfonię „Eroica”.  Jeśli nie lubimy muzyki klasycznej to i tak trzeba tam wejść, choćby dla znakomitego wina i potraw kuchni wiedeńskiej. Grinzing ma fanów na całym świecie a kto zostanie przyjęty z poczet sławnych honorowych obywateli tej dzielnicy, może otrzymać nawet swój krzaczek winorośli.

Otwierając butelkę Gemischter Satz pomyślmy ciepło o tym pięknym i smacznym mieście.

Wiedeńska fotorelacja na Instagramie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.