Regiony Winiarskie

Wina, które pokochasz

Południowa awangarda

Specjalnie dla Ciebie wyselekcjonowaliśmy najciekawsze i najoryginalniejsze wina południowych sąsiadów. Odkryj wina naszych bratanków.

Szczepy

Poznaj wyjątkowe 
regiony winiarskie Węgier

regiony winiarskie Węgier

Węgry to 6 dużych regionów winiarskich, na które składają się 22 mniejsze podregiony (regionalne apelacje), a każdy z nich reprezentuje swoje własne, charakterystyczne cechy, nadające winom określanego stylu, nieodłącznie kojarzącego się właśnie z konkretnymi regionami winiarskimi Węgier. Można więc śmiało stwierdzić, że jest to kraj, który z pewnością zaskoczy nawet największych koneserów win.

Regiony winiarskie Węgier są mocno zróżnicowane, co sprawia, że kraj ten słynie z bardzo różnorodnych, wybitnych i intrygujących win. Poszczególne regiony są bowiem porozrzucane po całym obszarze Węgier, stąd też doskonale wykorzystują lokalne warunki poszczególnych siedlisk dojrzewania winogron.  

Węgierskie morze

W ciągu ostatnich dwudziestu lat panowała powszechna opinia, że znane białe wina z północnego wybrzeża Balatonu, uprawiane na glebach wulkanicznych, z dnia na dzień zdobywają coraz to większą renomę, a tym samym przewagę nad wyrobami z południowego brzegu jeziora, gdzie z wyjątkiem win z kilku znanych winnic, wyprodukowanie dobrego trunku było uważane raczej za wypadek przy pracy. Dzisiaj ta różnica w jakości znacznie się skurczyła. Obecnie na obu brzegach znaleźć można nowych producentów, tworzących wspaniałe, niedrogie wina gatunkowe. ​ Balaton jest prawdopodobnie najbardziej złożonym ze wszystkich węgierskich regionów winiarskich. Każde z win, mimo wielu wspólnych cech, ma swoje własne oblicze i charakter.

Dzieje się to za sprawą szczególnie korzystnych warunków panujących wokół tego największego jeziora Europy Środkowej. Tafla wody odbija dużo światła słonecznego i zarazem zapewnia odpowiednią wilgotność. Skutkuje to nieco chłodniejszymi latami, tworząc jedyny w swoim rodzaju mezoklimat. Basen zbiornika otaczają okoliczne wzgórza, chroniąc winorośle przed ostrymi zimami, a wulkaniczna gleba zapewnia bogate plony. 

Rzeczne wina

Region winiarski Dunaju powstał w 2006 roku, formalizując umowną współpracę regionów winiarskich wcześniej znanych jako Wielka Równina. Niewątpliwie nazwa Wielkiej Równiny w ostatnich dziesięcioleciach niekoniecznie kojarzyła się z winem gatunkowym, zatem całkowicie zrozumiale przyjęto tę próbę zmiany wcześniejszych uprzedzeń. Dziś, w 2020 roku, region jest w znacznie lepszej sytuacji niż kiedykolwiek – coraz więcej producentów wierzy, że na luźnych, ciepłych, piaszczystych glebach można produkować dobre, przyjemne wina.

Regiony winiarskie znajdujące się między Dunajem a Cisą stanowią od jednej czwartej do jednej trzeciej zbiorów w kraju, w zależności od rocznika. Jednak nawet w dzisiejszych czasach wydaje się, że brakuje dobrego wina stołowego, czyli niezawodnych, lekkich, łatwych do picia win o czystości smaku. Mówiąc o takich winach w Europie, mamy na myśli wina produkowane na dużą skalę przy użyciu nowoczesnych technologii, spożywane nie tylko dla przyjemności, ale traktowane również jako codzienny element posiłku, artykuł spożywczy. Trunki takie są znacznie zdrowsze niż gazowane, kolorowe napoje bezalkoholowe.

Region winiarski Danube (Dunaj po polsku) stanowi idealny obszar produkcji tak lekkich, łatwych do picia win. Mechanizacja uprawy na większą skalę sprawiłaby, że obszary te byłyby konkurencyjne w skali globalnej. Co więcej, przy odpowiednim doborze odmian z pewnością można tu produkować czyste, owocowe wina codziennego użytku.  Wymaga to nie tylko innego podejścia ze strony producentów, ale także konsumentów, którzy musieliby odłożyć na bok wszelkie uprzedzenia dotyczące win uprawianych na glebach piaszczystych. Południowe regiony winiarskie (Hajós-Baja, Csongrád) charakteryzują się glebami o bardziej „kolorowym” składzie, co daje wina o bardziej zróżnicowanych, atrakcyjnych smakach ze względu na bogatszą zawartość minerałów w ziemi. Skrupulatność i rzetelność ze strony producentów oraz pozytywne nastawienie konsumentów mogą zaowocować prawdziwym boomem w rejonach winiarskich Wielkiej Równiny.

Jest to największy region winiarski Węgier, obejmujący łącznie 24 000 hektarów i trzy okręgi winiarskie, Csongrád, Hajós-Baja i Kunság . Najczęściej spotykane szczepy to Cserszegi Fűszeres, Ezerjó i Müller-Thurgau, ale gęsto uprawiana jest również Kadarka. Dominuje klimat kontynentalny, ale z powodu płaskiego terenu i gleby kwarcowej temperatura ulega znacznym wahaniom. Lata są gorące, a mroźne zimy często poprzedzają wiosenne przymrozki. Chociaż dominującą glebą są piaski wapienne, które w większości pochodzą z aluwiów rzecznych, głównie Dunaju, występują tu również brunatne gleby leśne i czarnoziemy.

Północna awangarda

Ta część kraju jest dla wielu najpopularniejszym celem wycieczek. Krajobraz zdefiniowany przez góry Mátra i Bükk skrywa ogrom zapierających dech w piersiach widoków i skarbów przyrody. Główne miasta regionu, Gyöngyös, Eger i Miszkolc, są znane nie tylko ze swoich wartości kulturowych, ale również atutów gastronomicznych. Krzaki posadzone na zboczach gór Mátra i Bükk, najwyższych na Węgrzech, tworzą 13 000 hektarów regionu winiarskiego. Ten składa się z trzech okręgów winiarskich, Bükk, Eger i Mátra, szczycąc się szeroką gamą odmian, od Leányka przez Cabernet Sauvignon po Traminer. 

Wyjątkowość regionu winiarskiego Północnych Węgier polega na tym, że winnice znajdują się zwykle na wysokości 200-300 m n.p.m. na wysokich płaskowyżach, zboczach gór oraz na zboczu wzgórza Nagy-Eged na wysokości 500 m, a łańcuch górski wysunięty na północ chroni plony przed inwazyjnymi wiatrami. Gleba składa się z tufu wulkanicznego, andezytu, lessów oraz brunatnych gleb leśnych.

Górna Panonia

W dzisiejszych czasach, mówiąc o tym regionie, na myśl niekoniecznie przychodzą znane wina i okręgi winiarskie, chociaż na przestrzeni wieków okolice były bardzo pod tym względem rozwinięte. Szlaki handlowe biegnące na zachód, oraz koryto Dunaju nadały tej części kraju ogromne znaczenie, znacznie przyspieszając proces rozwoju względem pozostałych regionów państwa. Różnorodność kulturowa miast i wsi, wraz z bogatym krajobrazem sprawiła, że dziś Górna Panonia stanowi prawdziwą perełkę Węgier. Winorośl i wino są natomiast związane z całą Panonią od tysięcy lat i są częścią życia codziennego aż od czasów rzymskich.

To, co najlepiej łączy okręgi winiarskie regionu, to chłodny klimat i różnorodność win o wysokiej kwasowości. Jak na warunki pogodowe przystało, winogron białych jest znacznie więcej niż czerwonych. Negatywne skutki globalnego ocieplenia są tutaj znacznie mniej zauważalne, ponieważ wina mają wysoki poziom kwasowości. Niemniej jednak tutejsze trunki stały się wyraźnie pełniejsze i bardziej alkoholowe w ciągu ostatnich dziesięciu lat. Mimo że są miękkie, delikatne w charakterze, to śmiało mogą zostać poddane procesowi starzenia. 

Region winiarski Górnej Panonii rozciąga się na pasmach i zboczach wzgórz Vértes, Buda, Gerecse, Kőszeg, Sopron, Velence i Pannonhalma, na wysokości od 150 do 400 metrów nad poziomem morza. Klimat kształtują wilgotne, chłodne oceaniczne prądy powietrza z północy oraz pływy śródziemnomorskie z południa. W regionie dominują brunatno-leśne gleby aluwialne. Region winiarski rozciąga się na stosunkowo dużym obszarze 5500 hektarów i obejmuje różne pasma wzgórz od Budapesztu po zachodnią granicę kraju. W związku z tym uprawiane odmiany winorośli są również bardzo zróżnicowane, od Kékfrankos przez Ezerjó po Chardonnay.

Panonia

Panonia, czyli środkowo-południowa część kraju, na południowy wschód od jeziora Balaton. W krainie tej dominują czerwone winogrona, a białe wina są bardziej stonowane, różniąc się dosyć od win znad Balatonu. Gleby są zróżnicowane, z typowymi obszarami lessowymi, brunatnymi glebami leśnymi i wapieniami. Region przylega do wzgórz Mecsekalja i Villány i charakteryzuje się dużą ilością słońca i silnie śródziemnomorskim mezoklimatem. To ojczyzna pełnych, poważnych win. Można tu z powodzeniem uprawiać odmiany, które mają trudności z dojrzewaniem w innych częściach kraju.

7800 hektarów regionu winiarskiego Panonii graniczy z Dunajem, Drawą i Balatonem i składa się z czterech okręgów winiarskich: Pécs, Szekszárd, Villány i Tolna. Typowe odmiany to Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Merlot, a jego specjalności to Cirfandli i Kadarka.

Tokaj wine region

Pierwszy na świecie zamknięty region winiarski powstał w Tokaju-Hegyalja i został wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO w 2002 roku. Powierzchnia okręgu winiarskiego jest taka sama jak regionu, z 5700 hektarami uprawy winorośli. Charakterystyczne, kultowe odmiany jakie się tu uprawia to Furmint, Hárslevelű i Sárgamuskotály.

Region winiarski składa się z Tokaju i otaczających go 26 osad. Jego naturalne granice tworzą wzgórze Sátor, wzgórze Kopasz, rzeki Cisa i Bodrog. Wyjątkowość tej krainy sprawia, że została sklasyfikowana jako zupełnie osobny region winiarski. Mowa tu w szczególności o lokalnym mikroklimacie, który sprzyja procesowi botrytyzacji, co jest niezbędne do produkcji specyficznej kategorii win słodkich – do których należy tworzony tu Tokaj. Winnice położone są na niezwykle zróżnicowanej glebie wulkanicznej na wysokości około 100-300 m n.p.m.

Szczepy winogron

Poznaj węgierskie szczepy winogron

Szczepy

Jak wygląda uprawa winorośli na Węgrzech?

Węgry uznawane są za jeden z najprężniej rozwijających się krajów winiarskich w Europie, czego potwierdzeniem są liczni producenci win węgierskich, tworzący najznakomitsze alkohole na świecie. Za najbardziej znane regiony winiarskie, do których podróżują ludzie z całego świata, uznaje się Tokaj i Eger. Tokaj słynie z niepowtarzalnych białych win słodkich, swój smak zawdzięczających unikalnemu klimatowi, w którym może rozwijać się szlachetna odmiana pleśni, czyli Botrytis cinerea. Z kolei Eger jest to region położony u podnóża Gór Bukowych, określany mianem jednego z najważniejszych regionów winiarskich Węgier, produkujących czerwone wina. Zasłynął on za sprawą kupażowanego wina, jakim jest Egri Bikavér.  

Innym regionem, który również słynie z produkcji czerwonego wina, jest Villány, znajdujący się na południu Węgier. W tym miejscu rodzą się wybitne odmiany win węgierskich, takie jak Kékfrankos oraz Kékoportó, a także kilka znanych odmian europejskich, w tym Cabernet Franc, Syrah i Merlot. 

By nie pominąć żadnego ważnego regionu winiarskiego Węgier, należy koniecznie wspomnieć także o regionie Szekszárd. To tutaj powstaje druga najbardziej znana bycza krew, czyli Szekszárdi Bikavér. 

Wracając do win białych, warto napomknąć kilka słów o regionie winiarskim, jakim jest Balaton. To tutaj, na pokrytych uśpionymi wulkanami terenach, uprawia się rozmaite szczepy winorośli, a wśród nich wyróżnia się m.in. endemiczną odmianę winogron Kéknyelű, na bazie której powstają długowieczne wina o niezwykle wyrazistym i urzekającym smaku. Przemieszczając się dalej na północ, trafia się natomiast do wulkanicznego wzgórza Somló, gdzie wśród wielu odmian białych winogron wyróżnia się m.in. endemiczny szczep Juhfark.

Co sprzyja uprawie winorośli na Węgrzech?

Uprawie winorośli na Węgrzech bez wątpienia sprzyja odpowiedni mikroklimat, który różni się dla obszaru każdego regionu winiarskiego. Jeśli chodzi o region Tokaj, jest on otoczony przez rzeki (Bodrog oraz Tisza), które tworzą wokół niego sprzyjający mikroklimat. Dzięki temu na liściach winogron rozwija się wspomniana wcześniej pleśń, nadająca winom wyjątkowy smak i bukiet. 

Z kolei Eger jest nieco chłodniejszym regionem w porównaniu z innymi regionami winiarskimi Węgier. Wyróżnia się także niską wilgotnością i zróżnicowaniem gleb, co sprzyja uprawie winorośli

Natomiast Balaton jest regionem winiarskim o łagodnym klimacie, gdzie zima jest bardzo ciepła, a jesień, która nadchodzi po umiarkowanym lecie, dosyć sucha. Dużym plusem tego regionu jest zróżnicowanie gleb, ponieważ występują tu zarówno lessy, tufy wulkaniczne, jak i gleby wapienne, które mają bardzo pozytywny wpływ na smak win. 

Jeśli chodzi o południe Węgier, na terenie regionu winiarskiego Villány panuje zaś najcieplejszy klimat, gdzie średnia temperatura roczna wynosi 11°C. Są to obszary stosunkowo suche, gdzie większość opadów w ciągu roku przypada na jesień. To tu powstają takie wina, jak Kadarka, Kekoporto czy Blauburger, które kupisz w każdym dobrym sklepie z winem online.  

Z czego słyną węgierskie plantacje winorośli?

Północ Węgier słynie przede wszystkim z wyjątkowych win białych, natomiast południe, jak również południowy zachód z klasycznych win czerwonych. Całkowita powierzchnia plantacji winogron na terenie Węgier wynosi około 65 000 hektarów.