Wina węgierksie

Odkryj nieznane oblicze węgierskiej sceny winiarskiej  

Wina węgierskie – niepowtarzalny smak i aromat


Tradycja węgierskiego wina sięga V wieku n.e., kiedy to dzisiejsze tereny Węgier były okupowane przez Rzymian. W średniowieczu wina z tamtych terenów wysyłane były na całą Europę, zaś Tokaj stał się winem serwowanym na dworach królów i magnatów.

Dzisiaj winnice węgierskie zajmują obszar niemal 70 000 hektarów, a produkcja wina w tym kraju wynosi około 3 miliony hektolitrów rocznie. 

Sklep z winami węgierskimi

Jedyny w Polsce sklep z winami węgierskimi i wulkanicznymi. Odkryj nieznany świat winiarskich rewolucji

Sklep

Najpopularniejsze wino węgierskie to...

Dla każdego prawdopodobnie będzie to inne wino węgierskie, ponieważ nie da się ukryć, że Węgry to prawdziwe winne zagłębie, oferujące bogaty wybór znakomitych win. Jeśli jednak mielibyśmy wskazać najpopularniejsze wina, które warto kupić, odwiedzając Węgry, postawilibyśmy na: 

Tokaj Aszú – naturalnie słodkie białe wino węgierskie, które powstaje w Tokajskim regionie winiarskim. Jego smak jest bardzo intensywny, można wyczuć w nim nuty korzenno-waniliowe. Zaliczane jest do najlepszych win deserowych na świecie. Znajdziesz je w naszym sklepie z winem online .

Kéknyelű – to jedno z najpopularniejszych węgierskich win regionalnych z obszaru Balatonu. Wyróżnia je doskonała jakość aromatu. Jest bardzo świeże, często z wysoką kwasowością. Unikalny smak sprawił, że ma wielu swoich zwolenników.

Egribikavér (egerska bycza krew) – czerwone wino węgierskie, wieloodmianowe z Egeru. Stanowi mieszankę kilkuszczepów winorośli , najczęściej dominujące w nim cabernet lub oporto. Wino ma przeważnie charakter półwytrawny lub wytrawny.

Wulkaniczne wina z regionu Somló

Somló to bardzo wyjątkowy, jeden z najmniejszych regionów winiarskich Węgier. Jest umiarkowanie ciepły i lekko wietrzny, a odpowiednie nachylenie stoków oraz wulkaniczne gleby sprawiają, że warunki dla uprawy winorośli są wprost idealne. Miłośnicy wina z Węgier z pewnością dobrze znają słynne winnice rozpościerające się na wulkanicznych glebach wzgórza Somló. W tym regionie uprawia się wyłącznie białe szczepy, takie jak: chardonnay, ezerjó, furmint, hárslevelű, juhfark, olaszrizling, reński rizling, rizlingszilvani i tramin.

Cenione regiony winiarskie Węgier

1. Balaton  (Somló, Balatonfüred-Csopak, Balatonfelvidék, Badacsony, Balatonmelléke, Balatonboglár)

2. Eger  (Mátraalja, Eger, Bükkalja)

3. Południowa Kraina Naddunajska  (Tolna, Pécs, Szekszárd, Villány)

4. Północna Kraina Naddunajska  (Pannonhalma-Sokoróalja, Aszár-Neszmély, Mór, Etyek-Buda)

5. Sopron

6. Tokaj

7. Wielka Nizina  (Hajós-Baja, Kunság, Csongrád)

 

Wina Wulkaniczne

już za chwileczkę, już za momencik startujemy ze sklepem dla wszystkich miłośników win węgierskich. Zapraszamy do śledzenia informacji o …

Czytaj więcej

BALATON i SOMLO

W ciągu ostatnich dwudziestu lat panowała powszechna opinia, że znane białe wina z północnego wybrzeża Balatonu, uprawiane na glebach …

Czytaj więcej

SZASZI BIRTOK czyli czym pachnie Szent Gyorgy hegy

Przy wjeździe na wygasły wulkan Szent Gyorgy hegy nie sposób ominąć tego miejsca, to taki ojciec chrzestny tej góry – Endre Szászi Junior i jego …

Czytaj więcej

Targi ENO EXPO

W miniony piątek zakończyły się targi ENO EXPO w Krakowie. Dzięki organizacji Czech Trade i Danielowi Smola z grupy winiarskiej LAHOFER a.s. …

Czytaj więcej

Inne oblicze Wiednia.

Nie ma drugiego takiego miasta na świecie który w swoich granicach miejskich posiada prawie 800 hektarów winnic
Czytaj więcej

Węgierskie specjały z najlepszego szczepu winogron

Węgry słyną zarówno z uprawy szczepów białych, jak i czerwonych. Jeśli chodzi o szczepy białe, warto wyróżnić przede wszystkim:

  • Cserszegifűszeres – jest to szczep uzyskany ze skrzyżowania irsaiolivér oraz rotertraminer. Uzyskuje się z niego wina półwytrawne, a także delikatnie wytrawne, o pikantnym, bardzo wyrazistym aromacie i charakterystycznym korzennym bukiecie.
  • Hárslevelű – szczep ten pochodzi z Kotliny Panońskiej. Powstają z niego przede wszystkim klasyczne półsłodkie tokaje, a także tokaje typu szamorodni o bogatym bukiecie. Szczep ten nadaje winom węgierskim charakterystyczną miodowo-korzenną nutę.
  • IrsaiOlivér – szczep węgierski, który – ze względu na swój charakter – w pewnym stopniu kojarzy się z muskatem. Wyróżnia się tym, że stosunkowo wcześnie dojrzewa.
  • Leányka – mimo że szczep ten pochodzi z Rumunii i Mołdawii, uznaje się go za typowo węgierski. Uprawiany jest przede wszystkim w regionie Eger oraz Mátraalja. Powstające z niego wina są wyjątkowo aromatyczne, ale przy tym subtelne i lekko kwiatowe.
  • Olaszrizling– ten szczep jest popularny w kilku krajach europejskich, jednak to właśnie przede wszystkim Węgry słyną z jego uprawy. Powstają z niego wina mają doskonałą kwasowość. Ich smak jest bardzo pełny i głęboki.

    Oprócz szczepów białych, warto wspomnieć także parę słów o najsłynniejszych szczepach czerwonych. Oto i one:

  • BlauerZweigelt – jest to jeden z najpopularniejszych szczepów czerwonych. Smak powstających z niego win jest lekko czereśniowy, bardzo charakterystyczny. Wina te są przyjemne w smaku, subtelne i lekkie. Z czasem nabiera jeszcze łagodniejszego smaku z delikatnie waniliową nutą.
  • Kadarka – to węgierski szczep, o którym słyszał prawdopodobnie każdy. Uprawiany jest bowiem na całych Bałkanach. Jego owocowy smak ma wielu miłośników, a wyrazista korzenna nuta sprawia, że bukiet jest pełny i głęboki. Wina węgierskie ze szczepu kadarka można znaleźć w ofertach bardzo wielu producentów win.
  • Kékfrankos – to kojarzony z Węgrami szczep pochodzący ze środkowej Europy. Jest to szczep szczepem dojrzewający dosyć późno, który preferuje wysokie temperatury. Wina, jakie się z niego uzyskuje, są lekkie, lecz odrobinę kwasowe.
  • Kékoporto – podobnie jak poprzednik, ten szczep również pochodzi z Europy Środkowej. Tworzy się z niego lekkie czerwone, a także różowe wina.